Fedtforbrænding ved Træning

Brugervurdering: 3 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 

På et eller andet tidspunkt har du sikkert læst, at for at tabe fedt skal du træne med en intensivitet under de 50 % af din max puls i den såkaldte fedtforbrændingszone!? Flere studier viser at:

  • Du taber fedt i ALLE puls- eller træningszoner!

Det der i sidste ende afgør om du taber fedt er den endelige saldo af den samlede kalorier du har spist og drukket minus de kalorier du har forbrændt. Så enkelt er det!

Ved træning med lav puls som svarer til Zone 2 bruger din krop næsten udelukkende fedt og kun få kulhydrater som energikilde, derfor bliver denne zone kaldt for fedt forbrændingszonen. Ved træning med høj og meget høj puls bruger din krop flest kulhydrater og kun lidt fedt som energikilde. Derfor har mange fået den naturlige tanke at anbefale Zone 2 som den træningszone du skal træne i hvis du vil tabe fedt.

Ved nærmere studier af energiforbrug bør enhver træner eller diætist snarere oplyse om korrekt ernæring både før, under og efter træning og konkurrence end anbefale træning med lav intensitet.

Se dette eksempel ser du ca. hvor meget energi der kommer fra fedt og kulhydrater ved træning med lav og høj puls på en 30 minutters træningstur:

65 % af max puls = Energiforbrug 50 % fedt + 50 % kulhydrater (glykogen)
85 % af max puls = Energiforbrug 30 % fedt + 70 % kulhydrater (glykogen)

Når vi så kigger på det totale antal kalorier der forbrændes ved disse to træningseksempler bliver vi oplyst om, at der naturligvis forbrændes flere kalorier på den halve time når der trænes hårdere:

65 % af max puls = Forbrænding: i alt ca. 220 kalorier, 110 kalorier fedt + 110 kalorier kulhydrat
85 % af max puls = Forbrænding: i alt ca. 320 kalorier, 110 kalorier fedt + 220 kalorier kulhydrat

Selvom den procentvise energi der kommer fra fedt er mindre ved træning med høj puls er antallet af kalorier der kommer fra fedt altså det samme!

Det faktum at træning med lav puls er mere behageligt gør, at det er den nemmeste træning af få overstået og som samtidigt vil give dig vægttab i form af fedt. Hvis du ikke har så meget tid til træning er det træning med høj puls du skal gå efter.

  • Der er dog en række sideeffekter ved begge typer af træning du skal være opmærksom på

Træning med lav puls er let at udføre i praksis og du kan blive ved i timevis hvis du har et rimeligt motionsniveau. Dine muskler bruges ikke så eksplosivt og vil derfor over tid blive udviklet som mere senede og slankere i det. Alene dette faktum vil udover tab af fedt også resultere i vægttab fra muskler som ikke altid er det du som cykelrytter har et ønske om. Den lave intensitet i træningen giver dig kun en begrænset forbrænding og din krop vil derfor hurtigt betragte sig som fyldt op med kulhydrater. Når lagrene er fyldte vil alle overskydende kulhydrater blive lagret som fedt. Grænsen er knivskarp og mange har meget svært ved, at holde sig fra søde sager, desserter og f.eks. rødvin eller sodavand. Disse kulhydrater er dem der vil sætte sig som fedt, også selvom du ellers spiser magert og fornuftigt.

Fordelen ved at træne med høj puls er, at din forbrænding øges kraftigt. Dit behov for kulhydrater til restitution er stort og søde sager og desserter forbrændes hurtigere uden at sætte sig som fedt, så længe det samlede kalorieindtag ikke overstiger det du har forbrugt. Din efterforbrænding er høj og du kan derfor spise lidt næsten hele tiden. Den højere efterforbrænding vil også betyde et forøget tab af fedt såfremt du forsyner kroppen med den korrekte dosis af kulhydrater, proteiner og andre næringsstoffer via kosten. De fleste kan nemmere styre et varigt vægttab kombineret med træning når de en gang imellem godt kan tillade sig at spise lidt ”forbudt” samtidigt med en mager proteinrig kost.

I sidste ende handler det for dig om at justere indtaget af kalorier i forhold til den træning du netop nu er i gang med og dermed sørge for, at du samlet set ikke indtager flere kalorier end du forbrænder!Ref. Undersøgelser fra Georgia State University og West Virginia University

FormTop Citater

"Enhver kan træne så det sortner for øjnene - kun få evner at træne optimalt"

"Stor fremgang skabes ikke med styrke alene.  Vedholdenhed er en lige så vigtig faktor"

"Viljen til sejr er vigtig, men viljen til forberedelse er altafgørende"

"Forskellen på det umulige og det mulige grundlægges, i en persons vilje og beslutsomhed til at opnå målet"

shimano campagnolo sram polar powertap srm stages garmin

'