VO2 max vs AT

Hvor mange watt kan en cykelrytter typisk træde på sin AT puls?

  • En utrænet cykelrytter: ca. 60 % af VO2 max
  • En trænet cykelrytter: ca. 65-80 % af VO2 max
  • En elite cykelrytter: ca. 85-95 % af VO2 max

Må jeg præsentere Knold og Tot. Som navnene antyder, har de været venner siden børnehaven og har begge en passion for at træne på cykel nu de er blevet voksne. De vejer det samme og er lige høje.

Knold har en høj VO2 maxmen en middel lav AT. Tot derimod har en middel VO2 max men en høj AT. Hvem kommer først til toppen af Alpe d’ Huez? …Det gør Tot!
Det der er vigtigt at forstå er, at de antal watt du kan træde på din AT puls er afgørende for hvor stærk du er som cykelrytter. Det gælder om at din AT watt skal trænes op til, at være så tæt på din VO2 max som muligt!
Det er muligt at træne sig op til både, at øge sin VO2 max og sin AT watt med den rigtige dosering af træning! Både din iltoptagelse og din styrke er derfor af afgørende betydning for dine præstationer, det er netop derfor jeg hele tiden anbefaler dig at benytte dig af styrketræning i din sekundære sæson.

VO2 max er et vigtigt signal til dig om hvor mange watt du træder i pedalerne ved din maximale ydelse og er derfor et vigtigt måleparameter for den seriøse cykelrytter. Men det vigtigste måleparameter er hvor mange watt du kan træde på din AT puls, også kaldet din AT watt.

Konklusion:

Du skal træne seriøst på at øge din VO2 max da den sætter den øvre grænse for dine præstationer. Din vægt er her også afgørende så dette element skal tages med i din træningsplan. Derudover er det vigtigt at du træner seriøst på at øge det antal watt du kan træde på din AT Puls. Tilsammen vil disse tiltag gøre dig til en væsentlig stærkere cykelrytter!

Ordforklaring:

  • AT: Anaerobe Tærskel er den puls du kan holde i en time uden at ophobe syre i musklerne
  • AT watt : Antal watt du kan træde i gennemsnit på din Anaerobe Tærskel
  • VO2 max: Antal mililiter ilt eller antal watt du maximalt kan præstere

 

FormTop Citater

"Enhver kan træne så det sortner for øjnene - kun få evner at træne optimalt"

"Stor fremgang skabes ikke med styrke alene.  Vedholdenhed er en lige så vigtig faktor"

"Viljen til sejr er vigtig, men viljen til forberedelse er altafgørende"

"Forskellen på det umulige og det mulige grundlægges, i en persons vilje og beslutsomhed til at opnå målet"

shimano campagnolo sram polar powertap srm stages garmin

'