Måling af din morgenpuls er vigtigt

Ved at måle og notere din morgenpuls hver morgen, får du hurtigt et vink om hvor din hvilepuls ligger. Det vil sige den laveste stabile puls du har. Måling af din morgenpuls er en ret god indikator for, om du er udhvilet eller ej.

Hvis du måler din hvilepuls hver eneste morgen, og den er 10 PPM højere end normalt, bør du ikke træne så hårdt denne dag. Det er en god indikation til dig om, at du ikke er tilstrækkeligt restitueret, og du bør derfor tage dig en let træningsdag.

Gør det derfor til en vane, at foretage en måling af din morgenpuls hver morgen, og skriv det ned i din træningsdagbog.

Ja, du læste rigtigt, du skal notere hver eneste dag i din træningsdagbog.

Mål din morgenpuls netop når du vågner! Når klokkeradioen ringer første gang, sætter du den på snooze så du ved at den ringer igen. Vent i ca. 1-2 min før du begynder at måle din puls. Koncentrer dig om, at få pulsen så lavt ned som muligt, og tæl pulsslagene over f.eks. 30 sekunder og gang med 2, så du har antal pulsslag pr. minut.

Har du pulsmåler, skal du IKKE sove med pulssensoren på om natten og tage din laveste puls som du har fra netten. Din puls om natten har store variationer da den påvirkes af dine drømme og sindstilstand.

Start med at måle din morgenpuls efter lette træningsdage, så du får en god fornemmelse af, hvor du befinder dig når du er frisk. Denne puls vil dermed være dit basis for vurdering om din morgenpuls er for høj efter en hård træningsdag, og hvor du befinder dig når du ikke er tilstrækkeligt restitueret.

Af erfaring, er det rigtigt godt at huske, at trykke på snooze knappen og ikke sluk knappen når uret ringer, fordi når du skal måle morgen pulsen, og du næsten falder i den tidlige remsøvn, er det mange gange svært ikke at falde i søvn igen. Så er det jo heldigt, at du får uret til at ringe de her 7-9 min efter første vækning igen.

Man kan ligge mange gode træningsplaner på måneds-, uge- og dagsbasis, men kroppen reagerer på alle de impulser du møder i din hverdag. Er jobbet/uddannelsen/andet stressende, så er energiniveauet ikke nær så højt som normalt. Vær opmærksom på din krops signaler og vær fleksibel overfor din træningsplan. Udelad eksempelvis intervaller, eller tag en ekstra fridag hvis kroppen er utroligt træt. Det vil hjælpe dig meget mere i det lange løb.

FormTop Citater

"Enhver kan træne så det sortner for øjnene - kun få evner at træne optimalt"

"Stor fremgang skabes ikke med styrke alene.  Vedholdenhed er en lige så vigtig faktor"

"Viljen til sejr er vigtig, men viljen til forberedelse er altafgørende"

"Forskellen på det umulige og det mulige grundlægges, i en persons vilje og beslutsomhed til at opnå målet"

shimano campagnolo sram polar powertap srm stages garmin

'