Fordeling af kræfter i en enkeltstart

En forsigtig start i en enkeltstart er altid optimalt: Hold en effekt der er ca. 5 % lavere end det sædvanlige gennemsnitlige watt tal udviklet under lignende forhold i de første 4-5 minutter.

Dette opbygger et stabilt hjerteslag og du kommer godt i gang uden overdreven mælkesyre ophobning der kan være fatalt for resten af enkeltstarten.


Hvis du i lignende forhold normalt udvikler en gennemsnitlig effekt på 300 watt, skal du holde et effektforbrug på ca. 285 watt i de første 4-5 minutter.

Ved kortere perioder med bakker eller modvind er det fordelagtigt øge effekten med ca. 5-10 % end det gennemsnitlige effektforbrug, mens du bør reducere effekten lidt ved nedkørsler og medvind, i stedet for at forsøge at holde en konstant effektforbrug hele tiden.

Har du ikke en watt kan du køre efter puls hvis du har en pulsmåler. Når du er helt restitueret bør du kunne benytte beregningerne fra vores Pulszone Beregner. Husk at AT (Anaerobe Tærskel) er den puls du kan holde i en time uden at ophobe syre i musklerne. Skal du køre en 30 km enkeltstart og du forventer at kunne holde 35-40 km/t i snit kører du din enkeltstart på ca. 45-50 minutter altså på under en time. Dermed bør du kunne holde en højere snitpuls fordi du yder noget i kortere tid. I stedet for de normale 90 % af din pulsreserve som svarer til AT, bør du kunne køre med 92 % eller måske helt op til 94 % på en af dine gode dage.

Vær opmærksom på at pulsen ikke viser dig hvor mange watt du fører ned i pedalerne. Hvis du har en dårlig dag kan din puls godt reagere anderledes end på en god dag, også selvom du burde være fuldt udhvilet. På sådanne dage skal du snarere under de 90 % for at finde en puls du kan holde i alle 45-50 minutter.

FormTop Citater

"Enhver kan træne så det sortner for øjnene - kun få evner at træne optimalt"

"Stor fremgang skabes ikke med styrke alene.  Vedholdenhed er en lige så vigtig faktor"

"Viljen til sejr er vigtig, men viljen til forberedelse er altafgørende"

"Forskellen på det umulige og det mulige grundlægges, i en persons vilje og beslutsomhed til at opnå målet"

shimano campagnolo sram polar powertap srm stages garmin

'