Sæt turbo på din cykeltræning

Jeg var lige ude at rulle en tur på ca. 40 km i går. Det var en dejlig forårsdag med sol, lidt varme og en vind, der ikke var for anmassende. Perfekte forhold. Så skete det uundgåelige. Netop som jeg sad dybt i mine egne tanker, kommer der en rytter kørende imod mig forfra på den anden side af landevejen.

Ikke overraskende var det min gamle holdkammerat Torben Turbo som var gået i kredsløb om Hove senderen. Hove senderen er en stor radio/tv mast, med et fint trænings område omkring sig. Det blev til et hurtigt vink med armen og et ”Hej Turbo”, og vi fortsatte vores træningstur i hver vores retning. Men netop Turbo kan vi alle lære meget af.

Turbo er en mand med mange kilometer i benene. På mine bedste dage, mange år tilbage efterhånden, trænede jeg ca. 35.000 km om året. Det vil imponere de fleste. Men det imponerede ikke Turbo da vi udvekslede trænings statistik nogle år tilbage! I hans unge dage trænede Turbo 45-50.000 km om året og det er vel at mærke 10-15.000 km mere end jeg trænede! Det er ikke mindre end imponerende dels, at han havde overskuddet til det, men også at han havde tiden til det.

Når jeg nu mødte Turbo på dette stykke vej ved jeg, at det ikke er tilfældigt. Turbo har om nogen rutine i, at planlægge sine træningsture. Turbo har opfundet det jeg vil kalde ”omgangstræning”. Det går i sin enkelthed ud på, at der ligges en kortere rute, på i alt ca. 30 km, tæt på hvor du bor. I stedet for, at køre én lang tur med chance for, at gå tom for energi eller blive almindelig træt langt fra hjemmet, kører du blot omgange på denne rute nær dit hjem.

Fordelen er, at du på ethvert tidspunkt har maksimum 15 km hjem til et dejligt varmt brusebad, i stedet for, at risikere at ”gå kold” 40 km hjemmefra! Turbo har ”opfundet” et enkelt men ganske nyttigt træningsmønster, som vi alle kan lære af. Bliver ruten triviel i længden kører du bare modsat rundt et par uger. Og det står dig frit for, at lave flere kortere ruter, som du hen ad vejen kan kombinere med hinanden.

Det er især en god måde at træne på, hvis du træner meget alene. Men motions- og licensklubber kan også lære meget af denne type træning, da ryttere har mulighed for, at støde til undervejs, hvis der lige var lidt overarbejde en dag eller noget andet der lige kom i vejen, så man ikke nåede den officielle trænings tid.

FormTop Citater

"Enhver kan træne så det sortner for øjnene - kun få evner at træne optimalt"

"Stor fremgang skabes ikke med styrke alene.  Vedholdenhed er en lige så vigtig faktor"

"Viljen til sejr er vigtig, men viljen til forberedelse er altafgørende"

"Forskellen på det umulige og det mulige grundlægges, i en persons vilje og beslutsomhed til at opnå målet"

shimano campagnolo sram polar powertap srm stages garmin

'